Active seminars

Miloš Radivojević - Sve što ste hteli da znate o Parameter Sniffingu u SQL Serveru

Ukoliko želite naučiti kako se boriti protiv Parameter Sniffinga u SQL Serveru i ubrzati svoje upite, ovo je seminar za vas.

Tečaj će se održati 2.6.2023. g. u prostorijama Hotel International, Miramarska 24, 10000 Zagreb, Hrvatska.

Session abstract

„Pretraga je juče bila super brza, a danas za iste parametre dobijamo tajm aut! Developer se kune životom i ranjenom dušom svojom da niko ništa nije dirao, da je nekako usporilo samo od sebe“.

„Ovi iz odjela A se žale da im je spora aplikacija, jutros je bilo sve OK, posle toga katastrofa. Ovi iz odjela B se ne žale, oni su se žalili prošle nedjelje na isto to!“

Neki su riješili problem na ove načine:

  • Bilo nam je veoma sporo izlistavanje taskova, a onda sam ja restartovao SQL Server i sve je proradilo!
  • Ja sam, pak, ribildovao indekse prošli put i odjednom sve radi kao sat! Jutros su se ponovo neki žalili, pa sam probao sa indeksima opet, ali ovoga puta nije upalilo, i dalje je sporo ☹.

„I nije bio nikakav rollout, niko ništa nije menjao, nekako samo od sebe uspori pa se onda vrati na normalno, al sve je nekako nepouzdano…“

Verujem da je svako ko čita ovaj abstract ili čuo ili izgovorio neke od ovih rečenica. I to nemali broj puta. Ako još pritom u radu koristite SQL Server bazu podataka, onda je ovaj seminar prava stvar za Vas.

Nakon njega razumećete zašto se sve gore opisano događa. To su sve simptomi fenomena koji se zove Parameter Sniffing. To je nekada veoma poželjna pojava, nekada zna da bude neprijatna, a nekada može da izazove pravu katastrofu. Ovaj seminar učiniće da prepoznate opasnost na vreme i identifikujete probleme koji su posledica Parameter Sniffinga.

Kroz nekoliko tipičnih i detaljnih primera naučićete kako da se borite protiv toga, koje od desetak mogućih rešenja treba da koristite u kojoj situaciji i koji kriterijume treba da Vas rukovode prilikom donošenja odluke.

Opisani problemi prate SQL Server (i sve ostale relacione baze) još od ranih verzija i u poslednjoj je verziji SQL Servera (2022) Microsoft pokušao da ga konačno reši. Ovaj seminar odgovoriće Vam i na pitanje koliko je u tome uspeo i da li ćete upgrade-om na SQL Server 2022 prepustiti ovaj vrući krompir samom serveru.

Miloš Radivojević

Miloš Radivojević bavi se razvojem i održavanjem SQL Server baza više od 20 godina.

Za to vreme održao je više od 200 predavanja na raznim IT događajima i napisao (kao koautor) tri knjige o SQL Serveru (Mastering SQL Server 2017, SQL Server 2016 Developer's Guide i SQL Server 2017 Developer's Guide). U vreme ovog seminara možda bude izašla i četvrta (Transact-SQL saveti za programere).

Zaposlen je u kompaniji Entain kao Head of MSSQL Database Engineering.

Pricing

One-day seminar price Price
Early bird price (before 01.05.2023.) 189,90€
Regular price 220,00€
*All prices are in Euro (€)

Register

Registrations for the seminar are opened until 19.05.2023. The minimum attendees required for the seminar to be hold is 10. Because of limited seats and great interest please register on time if you like to attend this event.

If you are interested in attending the Data Saturday Croatia 2023 preconference seminar “Sve što ste hteli da znate o Parameter Sniffingu u SQL Serveru” please reserve your seat and register here.
*Registration is just a seat reservation; you will get payment details for the event when minimum number of attendees is meet.