Past seminars

Database Development Best Practices

Ovaj seminar namenjen je software i database developerima i kroz praktične primere, demonstracije i interakciju sa polaznicima pokriva sledeće teme i donosi odgovore na pregršt pitanja. Tečaj će se održati 3. lipnja 2022 u Hotel International, Miramarska 24, 10000 Zagreb, Hrvatska.

Detalji

Ovaj seminar namenjen je software i database developerima i kroz praktične primere, demonstracije i interakciju sa polaznicima pokriva sledeće teme i donosi odgovore na pregršt pitanja.

Indeksi i dizajn tabela

Koje su najčešće greške prilikom pravljenja tabela i zašto se skup plaćaju? Kako da znam koje kolone treba da uključim u cluster indeks? Zašto SQL Server ne koristi moj indeks? Kako da napravim dobar indeks? Da li da indekse pravimo na početku projekta ili kasnije? A ta fragmentacija, jel tu treba nešto da preduzimamo aktivno il nema veze?

Performanse

Jel ima nekih trikova kako da napišemo upit koji će uvek da bude brz? Kada, kako i zašto lokalne varijable mogu da budu opasne po performanse? Šta fali funkcijama? Je l možete ukratko da objasnite razliku između table varijalble i temporary table, a da svi razumemo? A onda ćemo zajedno da tjunujemo kverije.

Bezbednost i deployment

U čemu je problem sa Entity Framework-om i drugim ORM alatima? Šta kao stored procedure su bolje? Je l ima nekih saveta u vezi sa zaštitom od SQL injection napada? Kako organizovati deployment, koje alate koristiti, ko izvrašava rollout skripte? Ko treba da ima pristup serverima i u kom okruženju? Rollback strategije, kako izbeći manuelni radi i greške koje idu sa njim.

Know-how improvement

Jedna od aktuelnih i gorućih tema je kako unaprediti znanje u kolektivu kada se sve menja, kako ga preneti, kako optimizovati onboarding novih kolega, kako izaći na kraj sa činjenicom da je prosečno vreme boravka u jednoj kompaniji sve kraće. Kursevi, knjige, video seminari, konferencije? Kako napraviti odabir kandidata za poziciju database developera ili admina?

Na kraju seminara bićete bogatiji za nemalo tuđeg iskustva iz dizajna, performans tjuninga i korporativnog poslovanja. Biće interaktivno, korisno i zabavno.

Miloš Radivojević

Miloš Radivojević je Microsoft Data Platform MVP x8, rukovodilac dejtabejz inžinjeringa u kompaniji Entain (bwin), koautor tri knjige o SQL Serveru i suosnivač PASS Austria.